Mittwoch, 23. Juli 2014

Myrteza Mara - MALLI PËR NËNËN

(NË KUJTIM TË NJËZET VJETORIT TË MUNGESËS)

BISEDËN ME FOTON NË MERMER

Nënë, jam yt bir, që po qaj tek varri!
Erdha të të shoh se më ka marë malli.
Larg o nënë, prej Teje tërë jetën kam qenë...

Kur malli më shtohej mërmërsija: NËNË!

Tani nën mermer Ti e qetë qendron
Dhe e ngrirë në foto ëmbël na vështron.
Nënë, o nëna ime që kur s’je mbi dhe
Paçka se me thinja prap jetim më le.

Fat i shkruar për ty, të deshi jetime
Prindrit nuk i njohe moj e mira ime.
E malluar për jetë bëre fëmijë shumë
Por jetojmë pesë, mes tyre dhe unë.

Ne u bëmë burra, ti u bëre gjyshe
Dhe i rrite nipat si nënë dallandyshe.
Pastaj edhe nipat me fëmijë u bënë
I mbaje në prehër, nënë përmbi nënë!

Ne u ndamë, o nënë, u ndamë së gjalli
Në udhët e fatit na këputi malli.
Ndaj tek varri yt të vijmë më shpesh
Nga mermer i ftohtë ti prap buzëqesh.

Kujtoj kur të putha, për të fundit herë
O Zot, sa e bukur, si një luleshqerë!
Nga qielli kish zbritur ngjyra e floririt
Hëna të kish dhënë qumështin e gjirit...

E puthura e fundit dhe malli për ty
Kurrë s’do më treten sa të vij aty!

 
 
NË PREHRIN E HËNËS

Më ka marrë malli për Nënën,
Ka kohë pa i shkruar një letër.
Nga dritarja çmallem me hënën,
Nëna është në galaktikën tjetër.

E ka zgjatur rrugën e mallit, nëna,
Që unë të rri shumë në këtë botë,
Por edhe sikur me njëqind zemra,
Do vij, nënoke, këtu bën shumë ftohtë.

Dritën nga dielli, hëna e ka dhuratë,
Dhe Nëna pa diell s'do ishte e vërtetë.
Ndryshe ky planet do të quhej Natë,
Ose edhe më kobshëm, " i Pajetë"...

Sa shumë më djeg malli për nënën,
Tani dhe në ëndërr rrallë e takoj.
Sa herë që troket porta e zemrës
Zbathur, drejt derës fluturoj.

Por janë takat e verdha të hënës,
Është gazi i qielltë i saj.
Vjen të më shuaj mallin e nënës,
Në prehrin e hënës ulem e qaj!

Dienstag, 8. Juli 2014

Arif Molliqi - Shënime nga Shkupi

 
( Shënime nga Shkupi)

Sonte gati e theva murin ... gjeneralogjik
Prej origjine brez e kronikë
Vetëm shtërngata dhe zjarri të njejta
Dhe koka e papërkulur e malsorit

Në sytë e tij ... përsëri kryengritje malli...

Provë për një këngë ndryshe
Himn apo ligjërim frazë e ndaluar
Lot e helm duke i përtyp

I trembur më kthehet Zogu... ketë herë
Duke pagëzuar kohën (stinën) që erdhi
Grevë bejnë rrugët degët e lisit
Kaq i ftohtë vjen dielli kur vonon

-Oh!
Në Shkupin e pashëruar ... kafshë e zezë
Kurthë miqesh dashni kanë vue
Mendimi i ligë si këngë qeni
Na detyron qenqe me vajtue

Po udhët a ranë në pritë ... a prita n´udhë
Kur shtëna n´secilin zogë në secilin fëmijë
Dhe gjëmon fjala e gjurmë lë moti
E s´mbeti gjë për t´u dashurue...

(05. 07. 2014)

Musa Jupolli - Shkupi im


Shkupi im
 
Ikonë e banuar në shpirtin shqiptar
Betejë të reshura lotësh
Për tokën që nuk i dualëm zot

Vargjet e poetëve në dialog
Skenare të shkruara nga vetë
Të krijuara nga univeret poetike
Në stil e zë që buqet :
Populizmit t'i dhëmë fund
Retorikës së komplotizmit
Në dëm t' Atdheut
Kamuflimeve t'u themi mjft
Zbrastësisë që i la vend mospërgjegjësisë

Shkupi im
Aty u takova me Flamurin kombëtar
Aty shkrova vargun e ndalesave
Në mirëkuptim e stil të historisë
Gjysma e Dardanisë
Loti i vakët i Çamërisë
Dhenat e Shqipërisë !

 
Shkupi dhe Dashuria

Mu thaft dorë
Në mos e ndjefsha
Në prekjet tua
Atë bukuri

I etshëm qoftë
Shpirti im

E uritur
Zemra ime

I pa ngopur
Syri im

E shterrshme qoftë
Pena ime
Po nuk e ndjeva
Shkupin dhe Dashurinë
 
08. 07. 2014