Samstag, 22. Februar 2014

Haxhi Muhaxheri - Tri poezi


KOSOVËS
 
 
Emrin lakuar ta kanë ndër shekuj
E pritë të zinin keqas djalli e i biri

Po ti stuhive u bëje ball
Me lutjen për të madhin
Për atë bimë dardane

Këngën e mortit e ktheje në këngë lavdie
Kosova ime diell (i)lirie
 
 
Austri, 2012
 
 
ÇAMËRIA
 
 
Çamëria
Lumë i Loteve që nuk shteron
Malli i të dëbuarve që përvelon
Kënga e Shpresës që gjallëron
 
 
Çamëria
Është ora e lutjeve që nuk mbaron
 
 
Çamëria
Është ëndrra jonë e përnatshme
Amaneti i shenjtë i etërve
Emblema e krenarisë së emrit
 
 
Çamëria
Është damari i ngushtuar i atdheut
 
 
Çameria
Është tregimi për barbarinë
Plaga ime e pashëruar
Libri i papërfunduar i historisë
 
 
Çamëria
Është kodi i pazbërthyer i perëndisë
 
29.04.2013
 
 
ZGJOHU POET
 
 
Nuk jam engjull
Në tempullin e durimit
As memec i përgjumur
 
 
Zotin mallkoj
Që as kokën ktheu
Kur Ti Kosovës ia lidhje plagët
 
Zgjohu poet
Se atdheu
I tkurrur ka mbetur
 
Zgjohu ore burr i dheut
E zhvishi
Të gjitha marrëzitë e kësaj bote
 
Europa prapë fle
E djalli lirshëm bën orgji
Mbi kockat tona
 
Zgjohu për Tokën Dardane
Për „gjakun që nuk falet“
Për nder të plisit
 
Zgjohu Ali Podrimja
E ti zëmë pusi të keqës
Se koha nuk pret

Dienstag, 11. Februar 2014

Fran Ukcama - Katër poezi

 
DIKUR ISHIM TANI S` JEMI

Dikur ishim tani s`jemi,
Jemi por, mbet pas rinia,...

Ti cunami që si erdhi,
Unë krater andrrat e mia..

Dikur ishim jemi dhe sot,
Paralele që nuk puthen,
Ti diku mediton kot,
Unë marr kreher, e kreh muzën!

Dikur ishim tani s`jemi,
Ne nuk jemi sikur ishim,
Tash pas vitesh pop yes veten,
Dy qirinj pse flakve shkrihen!!

 
 
DUA TË FLE TE SHTRATI HANES

Nese doni ju ta dini,
Për lezet, kujtim të njanes,
Dhe për qefin e ketij shpirti,
Dua të fle te shtrati i hanes..

Dhe nese ma qujnë lajdhitje,
Në filtrimet qiellore,
Kujtoj motet shkuar në vite,
Qiellin kur kishim mbulojë..

Dhe me hanen pas një viti,
Të trashgonim një alien,
Unë prej mendjes, i pelthitur,
Vuaj prej kohes që s`e gjëj..


 
AJO ËSHTË VETË SHPIRTI IM

Pranveres kur çelte bajamja,
Ajo vishte një pale sandale,
Një fjango i varej një ane,
Shtatit ngjalë një fustan basme..

Në qytet kur fluturonte,
Era e shtynte me gezim,
Është balonë dikush thoshte,
Dikush trandafil në prill..

Dikush thoshte e mori rrezja,
Dhe po tretet në ngazellim,
Unë u thoshja:- Kthen prap vetë,
Vetë ajo është shpirti im!!

 
 
MË HIDH VIRUSIN TË GJËJ NJË PREHJE

Imshtnajes së kohes në kapërdredhje,
Mendimesh, sharjesh e dredhishë,
Më hidh virusin që të gjej një prehje,
Një puthje të ambel te shtegu i dhisë..

Ti shpetoj kohes në mejdan ndeshje,
Dhe gjuhes dhelpnore politikës,
Më hidh virusin që të gjej prehje,
Ma ngroh pashë shpirtin e Perendisë..

Më nxirr nga kampi i inter zgafellje,
Robin i futun mes kaos marrëzisë,
Më hidh virusin që të gjej prehje,
Pak shtalb prej shpirtit të dashunisë!